Viata lunga, viata sanatoasa

Cu totii ne dorim o viata lunga, sa fim alaturi de cei pe care ii iubim. Si trist este ca “In viata risipim ani, iar la moarte cersim clipe.” cum spune Nicolae Iorga. Pentru ca pana la urma viata noastra este exact ceea ce alegem sa fie. Si daca alegem sa avem o viata lunga atunci alegem sa avem o viata sanatoasa. Iata regula celor 5:

  1. Fumatul. Nu ai  nevoie de asa ceva si mai bine renunti. Asta mai cu seama pentru ca se anunta ca in viitorul cel mai apropiat se vor impune legi stricte privind fumatul peste tot in spatiile publice.
  2. Excesul de alcool. Un pahar de vin la masa este un obicei sanatos insa excesul duce la boli destul de grave sau chiar la dementa la varsta a treia. Exista un mit conform careia alcoolul omoara neuronii insa nu este departe de adevar.
  3. Excesul de sare. Acesta poate duce la atacuri cerebrale si cresterea tensiunii. Daca in mod normal ar trebui sa consumam 5 grame de sare depasim acest nivel cu mult. Ce-i drept asta si pentru ca ajungem sa consumam produse cu un nivel ascuns de sare. Tocmai de aceea ar trebui sa stam departe de prajeli, de mancare procesata.
  4. Monitorizarea diabetului. Aceasta boala se poate corecta in prima faza prin dieta. Cand se ajunge deja la faza de dependenta de insulina trebuie sa ai grija de boala. Complicatiile sale pot duce la afectarea tuturor organelor si in cele din urma la moarte, scurtand viata cu ani buni.
  5. Sportul si tensiunea arteriala. Daca miscarea fizica lipseste cu desavarsire metabolismul ajunge sa fie lenes pe romaneste si cu un ritm mai incet nici inima nu se mai bucura de un ritm bun. Asta iti scurteaza din viata de asemenea.

Dar orice regula de acets gen trebuie insotita de fericire si o viata echilibrata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *