Traditii la nunta si lucruri pe care le afli cu stupoare

Exista o vorba din popor care spune “cate bordeie, atatea obiceie”, fapt ce aminteste inca o data de diferente de cultura. Chiar daca exista o apartenenta comuna la un anumit cult religios, ramane partea culturala care se impune ca fiind aparte. La o nunta vei vedea in toata splendoarea astfel de reprezentari, traditii si momente menite sa impace pe toata lumea si sa fie reprezentative pentru religie, cultura si cine stie ce datini.

Pentru generatiile actuale de tineri prea putin mai conteaza cum se faceau nuntile in trecut si de ce mireasa plange cand pleaca din casa parinteasca. Situatia fireasca dicteaza ca in ziua nuntii sa te bucuri ca ti-ai gasit alesul cu care de altfel te si “angajezi” sa iti continui drumul in viata, nu sa plangi ca ramai parintii fara tine. Dar, cum bogatia de traditii pare sa se impuna, din postura de viitor mire sau mireasa te poti astepta ca parintii sau cine stie ce rude sa aiba anumite pretentii.

Iertaciunea

Se spune ca nu pleci la drum in viata cu stangul astfel ca pentru a nu fi lasate unele probleme nediscutate mai bine ceri iertare parintilor si cu binecuvantarea lor speri sa-ti fie bine pe viitor. Un soi de crezare ca acest gest sta la baza unei casnicii fericite continua sa existe si astazi insa in rare cazuri se mai si respecta traditia completa. Ea implica ca mirii sa stea in genunghi in fata parintilor si sa planga la auzul unor vorbe de duh.

De notat ca pe fundal fie se canta ceva de jale, suparare de te atinge la suflet, fie se recita versuri bine alese pe care mirii nu le pot spune pentru ca s-ar ineca in lacrimi.

Cadourile

O nunta nu inseamna implicit ca cei doi indragostiti sa fie sarbatoriti ca atare deci sa primeasca si daruri de la invitati. Se pare ca si invers se aplica. Cu alte cuvinte, pentru a multumi pentru prezenta, implicare sau cine stie ce rol in cadrul evenimentului, si mirii ar trebui sa ofere un cadou. Spre exemplu nasilor, in semn de respect pentru ca le-au legat cununiile si le-au devenit indrumatori spirituali.

Nu sunt insa singurii. Mirii ar trebui sa ofere, fiecare in parte, cate un cadou domnilor si domnisoarelor de onoare. Ceva tematic sau poate chiar si util, diferit de ce vor primi si alti invitati. Pentru ca tot traditia spune ca de la o nunta nu pleci cu mana goala, mirii pregatesc adesea pachetele frumos ornate in care pun fie o sticla de bautura, fie un pachet de prajituri. Dar, celor care au condus mirii se preteaza altceva.

O nota discordanta o vor face pana si ambalajele, asa ca asigura-te ca iti cauti din timp pungi pentru nunta 2018. Sunt pungi tematice, cu un imprimeu mai elegant, care sa arate ca te-ai preocupat pentru aceste cadouri.

Colaci si dans

O alta traditie greu de inteles la ora actuala este un dans ce presupune o hora, un colac rupt in semnul crucii si aruncat cat mai departe. Nu inainte ca mireasa sa guste din el. Simbolul colacului se mai intalneste si la capitolul dar pentru nasi, fie ei de botez sau cununie. O practica care se pare ca trebuie insotita de hora unor tineri in mod deosebit.

Cat despre ce se repecta si ce nu depinde de fiecare cuplu de miri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *