Traditia oualor de Paste

Traditiile de Paste le stim de la parinti si bunici si le respectam ca atare, avand in vedere ca fara ele parca orice sarbatoare si-ar pierde farmecul. Doar oare de unde au izvorat acestea?

Dincolo de ideea in sine ca acestea se inrosesc pentru marea sarbatoare se pare ca inca din sec 13 a exista acea credinta conform careia ouale erau simbol pentru vestirea primaverii. Asa ca dincolo de semnificatia acestora in contextul religios este si corelatia cu timpul si natura.

Exista in trecut si o “colinda” a vremurilor stravechi in varianta de primavara. In jurul sec 16 copiii cel mai madesea mergeau din usa in usa, ca la colindat. Obiceiul se numea pace egging si implica ca vestitorii sa spuna poezii specifice pentru acest sezon. In schimb pentru efortul lor cei mici primeau tot felul de bunatati, de oua si produse specifice pentru masa de Paste.

Te-ai intrebat de ce ciocnim ouale? Acest obicei aminteste de inviere insa are si o poveste in spate. Gandind la corelatia ce se face la nivel de constructie si forma a unui ou se considera ca asa cums e crapa coaja unui ou in urma ciocnirii s-a deschis si mormantul lui Iisus, in timp ce continutul unui ou este chiar trupul ce s-a intors la viata.

Cat despre vopsitul oualor acestea sunt fara doar si poate simbol central pentru sarbatoarea pascala. Insa in anumite zone precum Irana cest obicei dateaza dina ni stravechi si nu avea chiar legaatura cu sarbatoarea de astazi. In trecut la ei acest lucru se corela cu venirea primaverii si cu fertilitatea, pamantul roditor.

Cat despre culoarea simbol a oualor de Paste se considera ca in ziua rastignirii cosul de oua al Fecioarei Maria s-a colorat cu sangele lui Iisus si rosul este culoarea de ales pentru vopsitul oualor. Desigur, actual orice culoare este admirata.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *