Totul despre interpretarea culorilor!

Oricine are o vedere normala este de acord ca sangele are aceeasi culoare ca si capsunile sau ca planeta Marte. Asa-i, sunt de culoare rosie toate. Insa, se poate ca “rosul” tau sa fie “albastrul” altcuiva?

Jay Neitz, om de stiinta in viziunea culorilor de la Universitatea din Washington declara ca “aceasta este intrebarea pe care toti ne-o punem inca de la gradinita”. In trecut, mai multi oameni de stiinta ar fi raspuns ca oamenii cu vaz normal probabil ca vad toti culorile la fel. Acest tip de gandire se referea la faptul ca, creierul nostru are un mod implicit de prelucrare a imaginilor care lovesc celulele din ochii nostri, astfel ca perceptia noastra asupra culorii luminii este legata, in general, de raspunsul nostru emotional. Recent insa, acest raspuns s-a schimbat.

“As spune ca experimentele recente conduc catre ideea ca nu toti vedem aceleasi culori”- sustine Neitz. Un alt cercetator in viziunea culorilor, Joseph Carol de la Scoala de Medicina din Wisconsin, a facut un pas mai departe: “Sunt de parere ca nu toti oamenii percep culorile la fel.”

Rosul unei persoane ar putea fi albastrul alteia si vice versa, sustin oamenii de stiinta. Ai putea sa vezi sangele ca avand culoarea albastra, iar cerul ca si cum ar fi rosu. Insa, perceptia noastra individuala nu afecteaza culoarea sangelui, a cerului sau a modului in care ne simtim.

Culorile emotionale

Alti oameni de stiinta arata o serie de diferente in modul in care oamenii percep culorile. Indiferent de ceea ce vedem de fapt, atunci cand ne uitam la un cer senin, lungimile de unda mai scurte- pe care le numim a fi “albastre”- au tendinta de a ne face sa fim mai calmi, in timp ce lungimile de unda mai lungi- galben, portocaliu sau rosu- ne fac sa ne simtim mai alerti. Astfel de raspunsuri, care sunt prezente si la alte specii de animale si la organisme unicelulare care prefera fotosinteza atunci cand lumina ambientala este galbena- se cred a fi o modalitate de stabilire a ciclului de zi si noapte a lucrurilor vii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *