Tehnologia ne oboseste

Pe cat de utile sunt toate dispozitivele moderne pe atat de mult ne afecteaza ca si nivel de energie. Ne simtim mai obositi dupa ce folosim calculatorul, avem ochii mai obositi si parca nici somnul nu mai este la fel. Un cerc vicios care sa ne aduca in punctul in catre se demonstreaza in propriul exemplu ca tehnologia ne oboseste.

Cum echilibrul este cel necesar in viata anumite obicee ar trebui sa se limiteze. Iti spui ca nu teva obosi o simpla si rapida accesare la mail la ceas de seara pentru a verifica noutatile. Si cu toate acestea astfel de momente te obosesc la proopriu. Cercetatorii spun ca avem nevoie de un nivel ridicat de melatonina pentru ca putea incheia o zi de munca si pentru un somn odihnitor. Dar daca inainte de culcare folosim calculatorul, laptopul ajungem sa scadem nivelul acestui hormon de pana la 22%.

Pana si micile luminite, led-uri ale unor aparate ne pot afecta somnul caci ne fragmenteaza odihna. Nu degeaba se spune ca functia de snooze la alarma afecteaza calitatea somnului. Astfel, este indicat sa evitam folosirea dispozitivelor mobile, a laptopurilor inainte de culcare. Impune asta ca o regula de baza sa nu mai folosesti astfel de aparate cu ceva timp inainte de orele de somn. Iar ritualul de somn ar trebui sa includa oprirea tuturor aparatelor, chiar scoase din priza.

Un alt obicei ce te seaca de energie se refera si la pauzele de internet. Fie ca esti la serviciu sau scoala in pauze ai deliciul de a cerceta retelele sociale, de a verifica horoscopul si asa mai departe. Sunt momente in care te simti bine insa foarte usor iti va da dependenta. Si cand se intampla sa nu poti face asta gandul in sine te obsedeaza, iti fura din energie si vitalitate, din concentrare. De ce te oboseste? Pentru ca te distragi de la ce ai de facut, pentru ca iti directionezi energia in alt mod decat ar trebui.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *