Teambuilding-ul si importanta sa

TeamBuildingConceptul de teambuilding este folosit pentru a descrie diferite tipuri de activitati interactive care au ca scop identificarea relatiilor sociale si clarificarea rolurilor fiecarui membru al organizatiei, in asa fel incat rezolvarea sarcinilor sa se realizeze pe calea colaboratii interpersonale, care ajuta la dezvoltarea echipei de lucru.

Recunoscut ca “lucrul in echipa” acest termen este procesul de motivare a grupului pentru a-si atinge telul in demersul sarcinilor de lucru  si utilizeaza termeni precum munca impreuna, comunicare, rezolvarea problemelor si gasirea de solutii, cooperare, flexibilitate, sprijin si incurajare. Procesul de teambuilding este un concept pentru manager si pentru membrii echipei, in asa maniera incat conducerea si personalul sa se concentreze spre reusita si atingerea unor scopuri comune in ceea ce priveste rezolvarea problemelor si eliminarea factorilor disturbatori mediului de lucru.

Teambuilding-urile difera de la societate la societate in ceea ce priveste numarul acestora, putand fi organizate pentru un grup de minim 3 persoane pana la maxim 50 persoane. De asemenea se realizeaza si in functie de ramurile de activitate desfasurate a companiilor si nu respecta o conditie general acceptata in sistemul ierarhic. De aceea, de cele mai multe ori aceste teambuilding-uri se realizeaza in afara organizatiei, mizand pe componente precum alinierea scopurilor comune, construirea unor relatii bine inchegate intre sefi si angajati, clarificarea atributiilor, rezolvarea problemelor in comun, dezvoltarea organizationala. Aceasta tehnica de echipa se poate aplica si sporturilor, scolilor, grupurilor militare sau de lupta, precum si in alte contexte. Echipa participanta la un asemenea proces de instruire trebuie sa aduca idei si solutii, sa se respecte reciproc, sa predea stafeta cuvantului cand este necesar, sa aprecieze ideile si contributiile celorlalti, sa asculte si sa impartaseasca informatii si sa respecte parteneriatul echipei din care fac parte.

Pe langa aceste aspecte mentionate, teambuilding-urile au o mare importanta pentru fiecare individ care ia parte la o asemenea strategie deoarece confera o experienta unica, ajuta la dezvoltarea personala si profesionala, dezvolta simtul practic, ajuta la relaxarea activitatii intreprinse in cadrul companiei, elemente care pot fi folositoare pe parcursul evolutiei personale si profesionale. Implicarea in teambuilding-uri sporeste interesul pentru munca depusa, pastreaza o atitudine pozitiva si ii invata pe participanti sa isi respecte angajamentele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *