Suedia incurajeaza donarea de sange

Serviciul medical din Suedia a venit cu o noua idee, care incurajeaza donarea de sange. De fiecare data cand sangele unui donator ajuta la salvarea unei vieti, donatorul primeste un mesaj text.

Cu o rata in scadere a voluntarilor din lumea dezvoltata, aceasta idee este o metoda buna de a atrage lumea sa doneze sange. Potrivit unei organizatii de transplant si donare de sange, numarul acestor voluntari a scazut la 40% in ultimii 10 ani, iar stocurile de sange sunt intr-o cantitate foarte mica. Acest declin major se inregistreaza in multe state dezvoltate, printre care si in Suedia.

Blodcentralen a dezvoltat o idee uimitoare

Acest lucru i-a inspirat pe cei de la Blodcentralen- un serviciu de donare a sangelui, cu sediul in Stockholm, de a lansa un program de trimitere a mesajelor text pentru a informa donatorul starea sangelui pe care l-a donat. Potrivit dezvoltatorilor acestei idei, aceasta “actualizare” ofera donatorului un sentiment ca au realizat o diferenta reala si au salvat viata unui om si ii incurajeaza sa mai doneze sange in viitor.

Karolina Blom- expert al Blodcentralen a declarat ca: “Cautam, in mod constant, modalitati de a exprima importanta donatorilor de sange. Dorim sa le oferim un feedback al efortului pe care l-au facut si credem ca este o idee foarte buna sa facem acest lucru.”

In primul rand, donatorii primesc un mesaj de “multumesc” atunci cand doneaza sange. Apoi, acestia vor primi si mai multe mesaje pe masura ce sangele lor este folosit pentru a trata un pacient. In acelasi timp, sunt afisate unele caracteristici ale stocului de sange care permite oamenilor sa vada cat sange a mai ramas, iar acest lucru este foarte util pentru a determina oamenii sa doneze sange.

Multumita unui feedback pozitiv in ultimii trei ani, atunci cand programul a inceput sa ruleze, acum este folosit in serviciile din intreaga tara. In plus, a atras o atentie foarte mare din partea mediei.

Totusi, aceasta idee simpla s-a dovedit a fi eficienta in cresterea donatorilor de sange. Totul se datoreaza faptului ca oamenii gasesc important sa stie ca au facut o diferenta mare si au reusit sa salveze viata unui pacient. Sa speram ca si alte state vor lua exemplu Suediei in incercarea de a face fata declinului donatorilor de sange care se inregistreaza in prezent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *