Situatia indicilor bursieri si a leului notata de Equity Invest- cum s-a incheiat luna ianuarie

Conform companiei Equity Invest, opinie citata de Banknews intr-un articol de specialitate, luna ianuarie s-a incheiat surprinzator in ceea ce priveste evoluatia indicilor bursieri. Cu referire la leu se noteaza ca au existat scaderi si nu numai, in timp ce pretul aurului si cel al actiunilor Facebook au crescut.

Leul in lupta pentru apreciere

Inceputul de an nu a fost tocmai unul bun pentru moneda romaneasca care in perioada 1-27 ianuarie a cunoscut o scadere semnificativa pe pietele financiare, de 1,6%. Insa pana la finele lunii acesta s-a redresat si a incheiat cu o scadere de doar 0,6%, inregistrand o apreciere in raport cu moneda euro pe ultima suta de metri. Si asta in conditiile in care Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat o reducere a achizitiilor cu aproximativ 10 miliarde de dolari.

Cum explica reprezentantul Equity Invest acest fenomen. Cosmin Enache, directorul general adjunct mentioneaza ca desi anuntul venit din partea Fed duce in mod normal la scaderea monedelor emergente si nu numai, leul a facut exceptie. Situatia total surprinzatoare din acest punct de vedere s-ar putea explica prin interventia BNR pentru a se evita speculatiile fata de moneda nationala.

Dar daca fata de euro leul s-a pozitionat mai bine nu acelasi lucru s-a intamplat cu situatia raportata la dolarul american. Pe piata leul a scazut fata de dolar cu 2,5%, iar cel din urma a crescut cu aproximativ 1,9% fata de euro.

Aceeasi  companie de brokeraj Equity Invest spune ca in ceea ce priveste aurul, dintre metalele pretioase acesta a avut cea mai buna evolutie in luna ianuarie. Cu o crestere de pret de 3,2%, o astfel de situatie s-a datorat scaderilor de pe piata de capital. Insa anuntul celor de la FED a schimbat totul, prin intarirea dolarului american inregistrandu-se ulterior o scadere a aurului in ultima parte a lunii ianuarie.

Acelasi articol din Banknews “Cele mai interesante evolutii din ianuarie: leul, aurul, indicii bursieri si Facebook” citeaza parerea celor de la Equity Invest ca un scurt rezumat al situatiei bursiere pentru luna ianuarie 2014. In toata lumea bursele au cunoscut scaderi, la nivel european fiind cel mai slab inceput din ultimii ani, iar strict referitor la bursa din Bucuresti- aici s-a inregistrat o scadere de 1,7%.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *