Satul interzis barbatilor

Exista un sat localizat undeva in Kenia unde barbatii au strict interzis. Povestea locului nu este una fericita insa se pare ca de la ce a pornit, a ramas si astazi o lege nescrisa insa respectata cu sfintenie.

Satul cu pricina este denumit Umoja. Dateaza din anii 90, cand un grup de supravietuitoare a decis sa o ia de la capat. Trecusera prin chinurile unor violente la care fusesera supuse de catre soldatii britanici asa ca au decis sa intrezica picior de barbat in noua lor casa si locatie.

Vestea acestui loc a fost una raspandita si daca va ganditi cum poate inca se supravietuiasca un astfel de trib si sat, raspunsul vine tot de la femei. Aici se adapostesc multe din cele care au avut parte de o viata grea si violenta alaturi de consorti, cele care au fugit de casatorii aranjate, practici de altfel destul de populare in Kenia.

Rebbeca Lolosoli, fondatoarea satului interzis barbatilor

Rebbeca Lolosoli este femeia de la care a pornit totul. Spune ea, acest sat si aceasta comunitate a fost o idee a sa pe vremea cand inca se recupera din urma unor violente la care fusese supusa. Avusese curajul sa infrunte barbatii si sa isi ceara drepturile, motiv pentru care a avut de suferit ulterior. Insa nu a cedat.

Militand pentru femei, pentru drepturile acestora, pentru libertatea lor de a alege, Rebbeca Lolosoli si-a continuat misiunea si in cele din urma a creat o mica comunitate. La inceput erau doar 15 femei.

Dupa ani si ani, satul unde barbatii au interzis aduna 47 de femei si in jur de 200 de copii. Se intretin singuri si au si o zona de acces in sat, pe baza de bilet. Turistii curiosi pot cumpara de aici bijuterii realizate de localnice, o sursa de venit pentru restransa comunitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *