Sablare cu gheata carbonica – solutie ecologica

Sablarea este o metoda foarte eficienta prin care suprafete de diferite texturi si constitutii pot fi curatate sau finisate. Este un procedeu realizat de obicei cu ajutorul materialelor abrazive granulare, care sunt propulsate la viteze foarte mari pe suprafata de curatat. In acest fel procedeul poate fi aplicat pe diverse tipuri de suprafete, precum metal, lemn, piatra, beton, caramida sau chiar sticla.

Exista insa unele situatii cand aceasta sablare realizata cu materiale abrazive nu poate fi folosita. Suprafata poate avea o textura mai sensibila, rugozitatea acesteia fiind mai mare actiunea coroziva a sablarii granulare ii poate afecta structura.

Din acest motiv in domeniul sablarii a aparut recent alternativa de sablare cu gheata carbonica. Acest procedeu reprezinta o metoda de sablare industriala nou introdusa in Romania, care reuseste sa curete impecabil orice suprafata intr-un timp foarte scurt si fara a o afecta.

Ce inseamna sablare cu gheata carbonica?

Curatarea cu gheata carbonica foloseste dioxid de carbon convertit in stare solida direct din starea lichida in coditii reduse de temperatura si presiune. Astfel in loc de alte materiale abrazive se folosesc granule de gheata carbonica ce sunt proiectate pe suprafata ce se impune a fi curatata, cu ajutorul aerului comprimat. Socul termic determinat de gheata carbonica ce ajunge in contact cu depunerile nedorite de pe suprafata de prelucrat inlatura orice urme de vopsea, lac, lipici, ulei, bitum, mase plastice sau altele. Efectiv supuse unui tratament termic extrem, particulele nedorite se contracta, crapa si sunt inlaturate de pe suprafata sablata.

 Care sunt avantajele la sablare cu gheata carbonica?

Metoda uscata de curatare, la fel ca si cea care implica folosirea nisipului sau materialelor abrazive, se deosebeste de acestea din urma printr-o actiune mult mai putin coroziva. De asemenea, sablarea cu gheata carbonica nu foloseste nici un fel de solventi sau substante chimice toxice. In acest fel metoda de sablare cu gheata carbonica se dovedeste a fi foarte utila.

Printre avantajele sablarii cu gheata carbonica se numara:

  • neintreruperea proceselor obisnuite de lucru; totul se realizeaza la locul dorit, fara ca echipamentele sa trebuiasca a fi mutate
  • se elimina riscurile folosirii substantelor chimice toxice
  • sablarea cu gheata carbonica este non-abraziva si astfel suprafetele nu sunt afectate; sticla sau pereti sensibili ai cladirilor vechi pot fi curatati foarte usor prin aceasta metoda
  • sablarea cu dioxid de carbon este mult mai rapida, iar curatarea este mult mai aprofundata decat daca s-ar fi facut manual
  • tip de sablare uscata, poate fi folosita si pentru curatarea echipamentelor electrice, chiar aflate sub tensiune pana la 400V
  • sablarea cu gheata carbonica este ideala in curatarea echipamentelor, zonelor de lucru si chiar a cladirilor ce urmeaza a fi restaurate.

Metoda a inlocuit treptat si probabil va inlocui total procedurile standard de sablare, ce implicau folosirea nisipului, plasticului, apei, aburului, substantelor toxice sau a materialelor abrazive. Toate aceste avantaje recomanda sablarea cu gheata carbonica in oricare situatie in care metode clasice de sablare abraziva, hidrosablarea sau altele nu sunt recomandate. Inclusiv pentru sablarea suprafetelor mai sensibile, metoda de sablare cu gheata carbonica se dovedeste a fi extrem de utila, lasand echipamentele si suprafetele perfect curate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *