Regele Arabiei Saudite a anuntat ca nu va fi prezent la intalnirea din SUA

Arabia Saudita a anuntat ca noul sau monarh, Regele Salman, nu va fi prezent la intalnirile ce se vor organiza la casa Alba, tragand un semnal de alarma in legatura cu nemultumirea sa continua cu administrarea relatiilor Statelor Unite cu Iranul, acesta fiind adversarul sau regional.

Casa Alba a declarat ca regele Salman ar fi venit pentru a relua consultarile cu privire la o gama larga de probleme regionale si bilaterale, declara Eric Schultz, purtator de cuvand al casei Albe.

Oficialii arabi au declarat ca au vazut, in aceasta vizita esuata a regelui, un semn de dezamagire la ceea ce Casa Alba a fost dispusa sa ofere la intalnire. Statele Unite ar fi trebui sa sprijine aliatii sai arabi impotriva statului Iran, care se afla intr-o continua crestere.

Totusi, a fost asteptat un apel din partea regelui Salman catre presedintele Statelor unite, Obama, pentru a discuta despre decizia sa de ultim moment de a nu participa la intalnire.

Oficialitatile americane au spus ca acest gest al arabilor nu a fost nicio expresie de dezamagire. Oamenii oficiali ai administratiei au sustinut ca oficialitatile arabe au insistat pentru un tratat de aparare impreuna cu Statele Unite, care s-a angajat sa-i apere in cazul in care acesta ar fi atacate din mediul extern. Acest lucru va fi intotdeauna unul foarte dificil, deoarece in cazul unor astfel de tratate este necesara aprobarea de catre Congres.

In schimb, un oficial al administratiei a declarat ca presedinele Obama este pregatit sa ofere o declaratie prezindentiala in care sustine ca alti presedinti nu vor fi nevoiti sa isi onoreze prezenta la alte sedinte de asemenea importanta.

De asemenea, la Casa Alba s-a dezvoltat o idee cum ca SUA si Arabia Saudita sunt prieteni si nu aliati, in timp ce SUA si Iran sunt aliati, nu si prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *