Pericolele din toaletele publice

Intr-adevar, oamenii au o frica foarte mare de toaletele publice. Un studiu britanic realizat in anul 1991 pe 528 femei la o clinica de Obstretica/Ginecologie, a descoperit ca 85% dintre femei se aseaza pe capacul WC-urilor publice.

Insa, ce boli se pot lua?

In teorie, o multime de boli. In realitate, capacele de toaleta au un risc foarte scazut in comparatie cu alte suprafete. In primul rand, oamenii nu ar trebui sa isi mai faca griji cu privire la boli cu transmitere pe cale sexuala. Nu exista dovezi medicale ca cineva ar fi contactat vreodata o boala venerica de pe un scaun de toaleta. Insa, asa cum nu iese fum fara foc, exista si un motiv care se afla in spatele acestui mit: exista o multime de parteneri care inseala, iar pentru a scapa de astfel de explicatii, se folosesc de “motivul toaletei”.

Pe de alta parte, suprafetele dure pot fi casa unor bacterii si virusi, chiar si cateva zile la rand. Studiile- unele realizate in toaletele din spitale- au gasit virusi si bacterii periculoase pe capacele de toaleta, cum ar fi stafilococul- rezistent la antibiotice, E. Coli, streptococ si multi altii. In teorie, chiar si Ebola poate fi luat de pe o toaleta.

Desi sansele de a lua vreo boala de pe capacul toaletei sunt foarte mici, cel mai bine este sa fii precaut si sa previi orice problema. Scaunul de WC nu este un pericol public, asa cum cred cei mai multi oameni. De fapt, de foarte putine ori se intampla ca cineva sa ia o boala prin intermediul lui pentru ca multe bacterii si virusuri nu traiesc mult pe suprafata rece si uscata. Cu toate acestea, patogenii nu pot traversa bariera pielii, ci intra in corp doar printr-o rana sau prin mucoase.

Majoritatea obiectelor pe care punem mana sunt pline de microbi, insa doar o mica parte ne afecteaza sanatatea. Astazi ne este mai usor sa le explicam copiilor ce sunt microbii si de ce sunt daunatori, dar unele lucruri inca ne scapa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *