Pandemiile care au distrus lumea

Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, intr-o tara sau in mai multe tari sau continente. De-a lungul istoriei omenirii multe boli infectioase au provocat pandemii, unele cu consecinte devastatoare.

Virusii nu tin cont de granitele create de om sau de cele naturale, iar dezastrele pe care le fac pot afecta milioane de oameni, intr-un ritm foarte alert. Aceste creaturi au decimat populatii, au pus capat familiilor, si in final, au facut intr-un timp extrem de scurt mai multe victime decat orice razboi.

Alerta provocata in prezent de virusul Ebola, cu mii de cazuri confirmate, a atras atentia intregii lumi. Daca actuala epidemie ni se pare socanta, trebuie sa stim ca lumea a cunoscut de-a lungul istoriei cazuri mult mai grave ale unor pandemii care au provocat milioane de victime.

Ciuma bubonica – Se crede ca a izbucnit in campiile aride din Asia, dupa care a ajuns in Orient fiind purtata de catre sobolani, care erau intalniti foarte des pe vapoare. Se estimeaza ca ciuma ar fi omorat 30-60% din populatia Europei din acea vreme. Umflaturile de pe corpul victimelor capatau, in cele din urma, culoarea neagra, de unde si numele bolii.

Malaria nu reprezinta chiar o noutate in lumea epidemiilor mondiale. Primele mentiuni ale impactului devastator pe care malaria l-a avut asupra omenirii apar de acum 4000 de ani in urma. Istorii in care tantarul este indicat ca fiind responsabil de cauzarea si raspandirea acestei boli apar des in textele medicale indiene si chinezesti. Inca din acele vremuri, oamenii invatati au facut legaturi importante intre malarie si apele statute in care se inmulteau tantarii.

Ciuma Antonina a fost o pandemie de varsat de vant sau pojar, care a ajuns in Imperiul Roman datorita soldatilor care se intorceau din Orientul Apropiat. Se apreciaza ca acest tip de ciuma a ucis un sfert dintre toate persoanele infestate, mai exact 5 milioane de oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *