Oua albastre, de la mit la placere gastronomica

Cum ar fi sa consumi oua albastre? Intr-o oarecare masura ai avea tendinta de a crede ca nu este imposibil si in laborator se pot creea, nu numai ca si imagine ci si de consum. Insa  astfel de oua sunt de fapt o realitate. Desigur nu se refera la speciile comune de gaini sau pasari.

Originea unuiou albastru a fost subiectul unui studiu ce timp de 4 ani a dat batai de cap cercetatorilor care in cele din urma au dezvalui misterul. Publicat in “Plos One” studiul a adus la cunostinta faptul ca un ou albastru are coaja de o asa culoare datorita unei mutatii genetice. Iar mutatia vine de la un retrovirus ce a aparut in urma cu 500 de ani in America de Sud. Inofensiv de altfel caci astfel de oua sunt si au fost bune de consum insa au devenit neobisnuite, unice in lume caci oul clasic este usor galbui sau maro, alb insa nu de o varietate prea mare de nuante.

Insa exista anumtie specii care in mod normal au ouale de o culoare usor albastruie, mierlele si sturzii. Dar unicul vine de la categoria la care se refera, la gaini.

In lume astazi astfel de specii de gaini care fac oua albastre sunt pastrate cu sfintenie ca si rasa, imperecherea fiind una atent realizata. Cererea pe piata nu este una foarte mare pentru ca multi inca nu au auzit de oua albastre si de consumul lor cu placere. Caci unii spun ar fi chiar mai delicioase decat cele normale. Insa avand in vedere ca incet incet se cunoaste o crestere din acest punct de vedere cercetatorii au acum o noua misiunea, aceea de a extinde speciile pentru a avea o productie mai mare care sa satisfaca poftele celor care indraznesc sa cunoasca si alte stiluri gastronomice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *