Mai bine previi decat sa tratezi

Uneori avem nevoie de un ceas desteptator care sa ne avertizeze ca ar trebui sa luam atitudine. Avem nevoie de acel ceva care sa ne trezeasca, care sa ne impulsioneze. Nu este placut sa mergi la medic mai ales ca din teama de a afla un diagnostic, de a se confirma o afectiune multi evita acest moment.

Pe principiul “este mai bine sa previi decat sa tratezi” nevoia de investigari regulate se traduce in multe cazuri de o planificare ca la carte. Sunte cei care depind de altii pentru acest lucru, sunt cei care au nevoie de un sprjin pentru ca in puterile proprii nu pot sa isi faca acele controale.

Dupa modelul strainilor, regelmaessige untersuchungen  cum spune germanul, investigari regulate pentru noi sunt musai. Uneori fac o diferenta de viata si de moarte caci o clipa conteaza sa fie pus un diagnostic corect in scurt timp si sa se inceapa tratamentul necesar. O clipa in plus sau in minus poate conta mai mult decat crezi.

Investigarile regulate sunt pe de alta parte o necesitate pentru orice categorie de varsta. Desigur, mai sensibili sunt cei mici si batranii, in deosebi cei care trec prin perioade de refacere in urma unor tratamente. Cancerul printre ele poate recidiva si nu este un singur exemplu in acest sens. Investigarile ulterioare ne confirma sau nu ca suntem pe cel mai bun drum insa cert va fi ca luam atitudine atunci cand conteaza, punand accent pe ceea ce trebuie si cand trebuie.

Revenind la nevoia de a avea parca pe cineva care sa ne ajute chiar si cand vine vorba de, aparent banalele, investigari regulate tot modelul strainilor ne ofera un bun exemplu. Exista acel segment de ingrijire la domiciliu, de servicii complexe de ingrijire care sa ofere celor in nevoi un sprijin total. Este practic responsabilitatea fata de sanatatea si starea unei persoane in grija unui om dedicat pentru asta, o meserie ce se pare ca are avant in ultimii ani.

De fiecare data cand realizam prea tarziu ce trebuia sa facem la un moment dat este trezirea si lectia de viata ca toate au un timp. Ceea ce poti sa faci este sa constientizezi asta si sa iti faci prioritati. Ori cand vine vorba de sanatate nimic altceva nu poate sa primeze!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *