Iubeste Romaneste de Dragobete

24 februarie vine cu o provocare lansata cand vine vorba de evenimentele zilei. De data aceasta se refera la Dragobete. Pentru cine nu a auzit despre asta este sarbatoarea echivalenta cu Ziua Indragostitilor la americani.

In formula romaneasca daca se poate spune astfel Dragobetele saruta fetele. Se spune din popor ca este zi de sarbatoare cand nu ar trebui sa se faca munci ale campului, ci mai degraba sa se manifeste interes pentru munca  in si pe langa casa. In zona rurala tinerii necasatoriti obisnuiau sa se imbrace in haine de sarbatoare si sa organizeze evenimente sociale, asa cum le numim astazi.

De Dragobete se spunea ca trebuie sa se sarute fetele, la propriu si nu la figurat. Asta se pare ca este si semnalul social cand se pare cand se anunta o relatie in public. Si cu cat se sarutau mai multe fete cu atat mai bine pentru ca asta insemna prosperitate.

Tot din popor se spune ca de Dragobete iese la lumina adevaratele placeri de iubit. Fetele si baietii din sat umblau impreuna toata ziua si isi manifestau dragostea unii fata de altii. Asta insemna se pare un lucru rar avand in vedere ca in public in randul celor care traiau la sat era ceva rar sa se intample asta.

In orice caz Dragobetele anunta se pare iubirea cu iz romanesc. Asta inseamna sa ne intoarcem la traditie, sa redevenim ceea ce eram inca de la origini, sa fim cei care isi iubesc traditia si cultura. Nu pare atat de departe de adevar doar ca ne place totul modern, ceea ce face sa uitam adesea adevaratele valori.

De Dragobete iubeste romaneste. Cel putin sa dam un exemplu de autenticitate si sa ne aratam mandri de ceea ce avem si de ceea ce traim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *