Intrebari frecvente despre certificatele energetice

De cand exista legea certificatelor energetice ca si necesitate pentru orice caz de vanzare-cumparare sau inchiriere a unui spatiu locativ multi stiu doar ca este necesar si daca e lege trebuie respectata. Insa in substrat exista atat de multe informatii de stiut.

Iata cele mai frecvente intrebari ce tin de nevoia unui certificat energetic:

  1. In primul rand vei dori sa stii ce este in concret. Un astfel de document este cel care atesta care este situatia energetica a casei in cauza.
  2. De ce este important. Tu sa fii cel care achizitioneaza o casa cu siguranta ca iti vei dori sa stii in amanunt la ce sa te astepti. Asadar acest certificat va clasa suprafata intr-o anumita categorie, aratand cate resurse sunt necesare pentru casa. In egala masura se pot lua decizii inteligente de incalzire a casei spre exemplu sau pot fi si modificari facute pe baza acestui raport pentru a se imbunatati situatia.
  3. Sunt si exceptii? Daca in mare parte mai toti care detin o suprafata u nevoie la dosarul tranzactiei de orice fel si de certificatul energetic exista si exceptii. Aici se incadreaza acele cladiri ce se considera patromoniu, spatii care nu se locuiesc, spatii folosite in scop religios sau chiar acele suprafete cele care se folosesc numai in scop agricol sau industrial, cele care nu au nevoie de multa resursa energetica. Se incadreaza de asemenea si acele spatii mici, sub 50 de m2.
  4. Ce risti daca nu ai certificatul valabil. Legea spune clar, negru si alb ca in lipsa unui astfel de certificat orice contract al unei tranzactii realizate pentru un anumit loc se poate anula. Asadar este un risc total ca pentru acele cladiri ce au nevoie de certificat energetic si nu il au contractele sa nu fie valabile.
  5. Cine face aceste certificate. Cheltuiala trebuie sa fie suportata de detinatorul unei cladiri, respectiv de proprietar chiar si pana la instrainare, deci inca proprietar al locului.

Cat despre pret, exista o piata libera si ai de unde alege pe cel in masura sa iti intocmeasca certificatul cu pricina. Insa exista si fluctuatii de pret ce tin in principal de tipul de cladire pentru care se realizeaza acest certificat. Spre exemplu depinde de anul constructiei, de tipul ei si suprafata, de tipul tamplariei si nu numai.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *