Este imbatranirea cauzata de depresie?

Potrivit unui studiu recent, depresia ii face pe oameni sa devina mai batrani din punct de vedere biologic decat sunt in realitate, prin accelerarea procesului de imbatranire la nivelul celulelor.

specialistii de la Universitatea Libera din Amsterdam atrag atentia ca depresia accelereaza procesul de imbatranire la nivelul celulelor. Aparitia depresiei este mult mai frecventa in randul barbatilor.

Oamenii de stiinta stiau deja ca persoanele diagnosticate cu depresie severa prezinta un risc ridicat de aparitie a bolilor asociate procesului de imbatranire, precum cancerul, diabetul, obezitatea si maladiile cardiace. Acestea sunt provocate, cel putin in parte, de anumite comportamente de viata considerate nesanatoase, precum abuzul de alcool si inactivitatea fizica.

Potrivit testelor de laborator, celulele arata din punct de vedere biologic mai batrane la persoanele care sufera de depresie severa sau care au suferit de aceasta afectiune in trecut. Aceste diferente vizibile inregistrate de un parametru ce masoara varsta celulelor, si anume lungimea telomerilor, nu ar putea fi explicata de alti factori, cum ar fi fumatul, de exemplu.

Un studiu a analizat lungimea telomerilor, parametru care masoara lungimea celulelor, la persoane care au suferit de depresie si la cele care nu au avut aceasta problema. La cei depresivi, lungimea telomerilor era mai mica decat in cazul celor sanatosi. Acest lucru arata ca depresia accelereaza cu cativa ani procesul de imbatranire.

Studiul cercetatorilor britanici ar putea contribui la ameliorarea tratamentelor actuale administrate impotriva depresiei – de exemplu, prin monitorizarea numarului de mitocondrii si a marimii telomerilor, pentru a detecta o depresie sau pentru a se asigura de eficienta unui tratament.

Daca nu esti depresiv, tine minte: in viata momentele pozitive sunt mai puternice decat cele negative, motiv pentru care acestea din urma sunt inlocuite de primele.  A te simti bine presupune ceva timp, dar nu este imposibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *