Donepezilul-utilizat in lupta cu osteoporoza si Alzheimer

Exista situatii in care efectele secundare ale unui medicament pot fi benefice pentru cel care il ia. Donopezilul, care este adminstrat pacientilor cu boala Alzheimer, determina o crestere a masei osoase la soareci- sustine un nou studiu. Oamenii de stiinta de la Universitatea Saitama din Japonia sustin ca trebuie sa se realizeze mai multe studii pentru a dovedi cu exactitate daca acest tratament poate fi utilizat si in tratarea bolilor osoase, cum ar fi osteoporoza- o boala extrem de comuna in randul persoanelor in varsta.

Mai mult de 50% de persoane cu varste de peste 50 de ani isi rup un os din cauza osteoporozei. Aceasta boala slabeste si subtiaza oasele, iar acest lucru inseamna ca acestea devin mai sensibile si mai fragile. Dupa ce batranii ajung la mijlocul anilor 60, acestia incep sa dea dovada de primele simptome ale bolii Alzheimer- o forma comuna de dependenta. Aceasta pierdere de memorie progresiva este tratata, de cele mai multe ori, cu un medicament cunoscut sub numele de donepezil.

Modul in care donepezil ajuta pacientii cu Alzhemier consta in distrugerea moleculei care afecteaza neutransmitatorii de la nivelul creierului. Aceasta molecula- acetilcolina- ajuta celulele creierului sa comunice una cu cealalta, iar un nivel mai scazut al acetilcolinei inseamna o functionare deficitara a creierului. Cu toate ca donepezil trece de bariera sange-creier care lucreaza cu neuronii, o buna parte a medicamentului ramane in organism. Studiile recente au descoperit ca cei care urmeaza un tratament cu donepezil prezinta un risc mai mic de fracturare a oaselor, astfel ca sugereaza ca acest medicament are o legatura cu celulele osoase.

Medicament cu efect dublu

Autorul studiului impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Japonia au inceput acest studiu din perspectiva tesutului osos. “Descoperirile noastre sunt extrem de promitatoare si sugereaza ca exista un rol in imbunatatirea masei osoase la pacientii in varsta, astfel ca donopezilul are efect dublu”. Cercetatorii studiului spera ca intr-o buna zi donepezilul sa fie aprobat pentru ca isi face datoria in sens dublu, si vindeca boli care apar la persoanele varstnice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *