Despre dependenta de tehnologie

Indiferent ca este vorba de televizor, computer sau smartphone, intreaga populatie – insa in special generatia tanara – a devenit dependenta de tehnologie. Un grup de studenti americani au realizat astfel un studiu pentru a ilustra pericolele la care suntem expusi daca ne lasam dominati de tehnologie si daca aceasta ajunge la stadiul de dependenta.

Grupul studiat in cadrul cercetarii a fost constituit din tineri, la randul lor studenti, din zece tari diferite, de pe continente diferite. Li s-a propus urmatoarea provocare: sa se abtina din utilizarea oricarei forme de tehnologie sau de media timp de 204 de ore. Majoritatea au considerat acest lucru imposibil in era moderna in care traim. La fel, mare parte dintre respondentii la provocare au esuat sa implineasca cele 24 de ore, descriind simptome de insingurare, panica si chiar stadii incipiente de depresie – toate acestea datorate de privarea de tehnologie. Constientizand ceea ce ar trebui sa realizam cu totii, studentii au ajuns la concluzia ca tehnologia si dependenta de tehnologie nu reprezinta o conditie medicala, insa abtinerea de la utilizarea sa poate provoca simptome similare cu cele de sevraj.

Tipurile de dependente de tehnologie sunt din cele mai diverse. Majoritatea se rezuma insa la una generica: dependenta de internet. Aici se include timpul petrecut zilnic online, jocurile online, timpul petrecut pe retelele de socializare etc.

Cunoastem cu totii acea zicala: “intru 5 minute sa imi verific emailul si notificarile” – in fapt dureaza cateva ore. Uitam sa ne deconectam, pentru ca tot ceea ce ne inconjoara acum ne permite acest lucru: avem parte de retele wireless aproape oriunde, smartphone-urile si gadgeturile nu ne lipsesc, acasa folosim computere, la munca la fel. Inevitabil intram tot timpul in contact cu tehnologia, poate de aceea uneori ni se par ciudate concediile in care telefonul nu suna atat de mult ori pe emailul de serviciu nu primim mesaje noi.

Evident, dependenta de tehnologie nu poate fi denumita si incadrata in aceeasi categorie cu alte tipuri de dependente. Nu are acelasi impact asupra sanatatii si starii de bine precum fumatul, consumul de alcool sau alte vicii. Cert este insa un fapt: nu putem renunta la ea, pentru ca existenta noastra si toate activitatile zilnice depind de tehnologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *