Ce impact are tinuta formala asupra oamenilor?

Cine spune ca nu haina il face pe om are dreptate doar dintr-un anumit punct de vedere: haina nu te face mai destept sau mai bogat decat esti si nici mai educat.

Un costum si o cravata ar putea sa te determine sa te simti constrans, insa o echipa de cercetatori considera ca acest lucru ar putea fi cheia unei cariere de succes. In multe birouri moderne, in special in acelea care apartin unor companii din domenii creative, codul vestimentar este adeseori extrem de permisiv.

Cercetatorii au realizat cinci studii, implicand studenti in cercetarea lor. Acestia au demonstrat ca cei care poarta o tinuta formala au mai multe sanse de a gandi abstract, concentrandu-se pe obiectivele lor principale, in loc sa se gandeasca asupra unor lucruri minore, cum ar fi minutele care trebuie sa mai treaca pana la pauza de masa.  O tinuta eleganta modifica felul in care gandeste persoana respectiva, ajutand-o sa se concentreze pe imaginea de ansamblu. Cu cat tinuta este mai formala, cu atat procesul cognitiv al persoanei in cauza devine mai abstract.

Participantilor li s-a cerut sa completeze anumite formulare, in care trebuiau sa evalueze imbracamintea lor si cea a colegilor lor, in scopul de a ajuta cercetatorii sa inteleaga modul in care acestia procesau unele idei. Asadar, participantii au fost repartizati aleatoriu sa in imbrace in: haine care se poarta la un interviu sau haine pe care le-ar purta la clasa. Cei care aveau tinute formale au avut o gandire mai abstracta.

Tinuta formala si regulile

Cu alte cuvinte, o tinuta formala trimite un impuls catre creier, zicandu-i ca nu se afla intr-o zona confortabila, ci mai degraba intr-un loc care se supune unor reguli. Pentru o intalnire importanta sau in cazul unei zile grele la birou, o tinuta formala poate fi o armura vestimentara antiglont, de care vei avea nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *