Ce este clasa pregatitoare?

Ministerul Educatiei a introdus, incepand cu septembrie 2012 clasa pregatitoare, la care prezenta este obligatorie, copiii avand sansa sa inceapa sa invete prin joaca, fara insa a fi notati.

Aceasta masura este necesara pentru statul roman, intrucat Romania detine locul intai cu privire la cea mai batrana populatie scolara la debutul invatamantului obligatoriu din Europa. In conferintele de presa ale ministerului se insista foarte mult pe ideea ca numai acceptand aceasta clasa pregatitoare vom intra si noi in randul scolilor europene.

Parintii vor putea sa-si inscrie copiii la scoala pe care si-o doresc si, vor avea atata libertate in alegerea scolii cat si transparenta cu privire la modul de inscriere in clasa pregatitoare.

Salile de clasa din scoli sunt adaptate functie de varsta celor mici, in asa fel incat sa permita invatarea prin joc si pregatirea pentru clasa intai, utilizand resurse de invatare adecvate varstei lor. De asemenea se folossc si resurse ale invatarii modern, adaptate scopului clasei pregatitoare.

Disciplinele care se predau la clasa pregatitoare sunt cuprinse, ca si in cazul celorlalte clase, in 6 arii curriculare: om si societate, limba si comunicare, sport si sanatate, consiliere si orientare, matematica si stiinte ale naturii, arte si tehnologii. Un lucru foarte important este acela ca elevii nu vor fi notati cu calificative, urmarindu-se in mod special crearea unor deprinderi in dezvoltarea unor aptitudini necesare adaptarii ulterioare pentru clasa I.

Continutul programelor scoale pentru clasa pregatitoare sunt alcatuite dupa un anumit tipar, continand informatii detaliate asupra felului in care este conceput actul didactic si oferind exemple concrete de continuturi ce pot fi abordate in vederea realizarii competentelor generale si specific, propuse pentru fiecare disciplina.

Cadrele didactice vor trebui sa completeze un raport electronic pentru fiecare elev de la clasa pregatitoare. Invatatorul care preda la clasa va prezenta parintilor, in mod individual, continutul raportului de evaluare in idea de a implica pe acestia in activitatea de educare.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *