Casele de amanet

Casele de amanet sunt prezente inca din perioada antica si se numara printre primele institutii financiare legale care acordau credite. Totul era legal. Datele istorice evidentiaza ca existau case de amanet in China acum 3000 de ani. De asemenea acestea functionau si pe vremea Imperiului Roman.

In privinta simbolului caselor de amanet, in perioada de sfarsit a Evului mediu “The House of Lombard” de pe continentul european detinea o mare parte din casele de amanet. Sigla Casei Lombard era constituita din 3 bile aurii. In timp acest simbol a fost asociat cu industria amanetului.

Odata cu descoperirea si colonizarea continentului american aceasta practica s-a extins si dincolo de ocean. In acea perioada amanetul era considerata ca fiind un credit de consum din ziua de astazi.

In ziua de astazi casele de amanet sunt considerate ca fiind institutii sociale si financiare nebancare, care au posibilitatea de a acorda un imprimult in schimbul unei garantii.

Casele de amanet din ziuna de astazi ajung sa functioneze in mod independent insa acestea sunt reglementate de o serie de legi in privinta ratei de interes si a perioadei de timp aferente imprumutului. Spre exemplu daca imprumutul nu a fost achitat sau nu a fost prelungita perioada de amanetare, bunul amanetat va putea fi pus la vanzare.

Spre deosebire de banci, aceste institutii financiare nu vor recurge la raportarea neplatii imprumutului intrucat obiectul amanetat serveste drept garantie pentru proprietarul casei de amanet. Acesta va ramane cu bunul amanetat in cazul in care clientul va fi in imposibilitatea de a returna imprumutul oferit pentru a isi obtine bunul amanetat.

Poti gasi absolut orice la o casa amanet in ziua de astazi. In trecut o mare parte din bunurile amanetate erau reprezentate de metalele pretioase precum aurul sau argintul. Acum insa, poti gasi laptop-uri performante la preturi accesibile, telefoane sau alte bunuri. Asa ca nu ar strica sa vizitezi o casa de amanet inainte de o astfel de achizitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *