American Sniper – gloria unei legende in razboi

Pentru iubitorii de filme cu si despre razboi, pentru cei carora le place drama “American Sniper” este de vizionat. A fost nominalizat la Oscar pentru povestea sa autobiografica, partea sa istorica si nu in ultimul rand cea dramatica.

De data aceasta regia lui Clint Eastwood incanta cu povestea lui Chris Kyle, cel care a fost un lunetist de elita pentru armata americana. In Romania apare incepand cu prima luna din an cand micile ecrane vor rula povestea. Deci nu este de ratat.

Chris traieste practic prin prisma nevoii de a ajuta pe cei din jur. Capata curajul de a se inscrie in SEAL chiar daca are 30 de ani. Ajunge in Irak si lupta pentru ca fiecare camarad al sau sa fie protejat. Chris isi castiga numele de “Legenda” pentru ca tinteste extrem de bine.

Printre misiuni si intoarceri acasa la cei doi copii si nevasta sa Chris ajunge sa fie traumatizat de razboi, desi nu arata asta. Ucide chiar si copii, femei, oricine ar putea fi un inamic. Nu pare depasit de situatie si totusi din punct de vedere psihologic traieste o drama.

Intors acasa si renuntand la ideea de razboi, dupa uciderea unui lunetic irakian ce fusese o misiune de-a lungul timpului. Chris isi reia viata. Trece de pragul dramei, se muta in Texas de unde si provenea de altfel. Numai ca povestea sa nu se sfarseste glorios pe campul de lupta. Este ucis de un veteran de razboi intr-o simpla zi in care Chris credea ca face partida de shooting o favoare celui ramas si el marcat de istoria si povestea razboiului.

Povestea lui Chris este una reala, desprinsa din pagini ale unui lunetis adevarat. Cu atat mai savuros filmul Bradley Cooper isi joaca rolul perfect – desi iti va fi greu sa  il recunosti cu mult mai plinut si cu barba.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *