12 Years a Slave- povestea tragica despre sclavism

“12 Years a Slave” a fost asteptat cu sufletul la gura. Aparut si in Romania cu premiera pe 3 ianuarie filmul este regizat de Steve McQueen si aduce actori precum Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor si Michael Fassbender. O drama ce aduce in prim plan o poveste reala, o biografie si nu in ultimul rand prezinta povestea istorica a anilor in care oamenii de culoare erau sclavi.

Solomon Northup este un om de culoare liber insa printr-o conjunctura nefavorabila ajunge sa fie tradat de doi companioni si vandut ca sclav. Nu este singurul in aceasta situatie si povestea sa trista merge mai departe caci familia nici nu are habar de ce se intampla, sotia ci cei doi copii ai sai. Cu antiteza situatiei, cand ieri era un domn bine si mai apoi un sclav batut filmul este de o tristete aparte.

Fara sa aiba scapare Solomon isi reneaga oarecum trecutul, facand sa nu se stie ca este destept, ca stie sa scrie sau sa citeasca. Asta pentru a putea supravietui in lumea cruda in care si asa este tratat mai rau decat se poate inchipui. Biciuit, muncit intens si partas si la povestea altora in aceeasi situatie singura sa forma de scapare este tradata; poate ca nivelul sau de inteligenta il ajuta de vreme ce in viata sa de om liber nu era un cersetor ci un un domn bine.

In cele din urma gaseste o posibilitate de a se salva prin binevointa celui care se lasa impresionat de povestea sa reala si crezand cu tarie in egalitatea oamenilor trage un semnal de alarma, trimitand ajutoare pentru Solomon.

Povestea lui Solomon este chinul a 12 ani de sclavie intr-o lume cruda. Este o poveste reala la baza a celui care desi a pierdut procesul impotriva celor care l-au vandut ca sclav desi era om liber a militat pentru egalitatea oamenilor indiferent de origine.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *